Diplomat for a Day: The Santiago Climate Change Conference
30.11.2019, 09:00 - 17:30
R -133 / R -134

The Fridays for Future demonstrations have built new momentum. However, calls for emissions reduction and a sustainable way of living are not new. Actors on the international level have debated issues around sustainability since the 1970s and meet regularly every year since the mid-1990s to negotiate climate agreements, such as the Paris Agreement adopted in 2015. How do these negotiations look like? Who are the people attending these talks? What role can civil society play? And why does it take so long to agree with one another? These are the central questions this seminar seeks to answer.

First, the historical development of the sustainability agenda as well as central actors in climate politics will be presented. Second, – whilst the official climate negotiations will take place in Santiago, Chile in December – we will simulate these negotiations. Students will be assigned certain countries and will prepare these countries’ main points of view in relation to climate change, before debating these with other students.

Finally, we will find out what the UN climate talks will conclude in 2019 and discuss the role of society and civil society engagement.

3 ECTS

Date:

Sat 30.11.19, 09:00–17:30
Sat 07.12.19, 09:00–17:00
Sun 12.01.20, 09:00–17:00
(R -134)

Martina Vetrovcova, Maximilian Jungmann, Nicole Schmidt
E-Mail:christine myglasCgg8∂kit edu
Please sign up here. (Matriculation number, study semester, course of study, grading yes/no, and amount of credit points are required):