Anmeldungen können Sie ab Montag, 8. April 2019, 12:00 Uhr mittags über die unten stehende chronologische Auflistung vornehmen. Bitte verwenden Sie die Suchfunktion, mit der Sie direkt nach dem Namen der/des Dozentin/en oder nach einem Wort im Veranstaltungstitel suchen können.

Frühlingstage Workshop-Paket 3: Communication Projects - Wasser - Nachhaltigkeit als Mainstream (held in English)
26.03.2019, 10:30

Please note that all slots of this workshop package are held in English!

Workshop 1: Motivating Actions on Climate Change: Communication Projects and their Impacts
Lilia Raileanu

Can a person’s one-year of trash fit into … a glass jar?! You might disbelieve this, you might have questions, or perhaps you want to find out more information in order to understand how and why that is possible. Projects like this exist and have triggered engaging reactions and debates among the online communities. They represent an example of how individual actions can create a shared engagement and have larger impacts on protecting our environment.

In this workshop, we want to examine how various projects to mitigate climate change can motivate actions through initiating debates, reaching a wide audience, and creating new forms of activism. We will critically examine several communication case studies and their elements, which maximize the motivation of action at personal, community, and policy levels. Areas like blog- and vlog-ging, media visuals, and arts will be intertwined with the themes of climate change and public science communication. You will also co-create your own project prototypes in fields related to climate change.

Workshop 2: Technologies and management strategies for a sustainable use of water resources
Matthias Raab

The seminar gives an overview of the societal challenges in the area of sustainable water management. First, the workshop participants will be informed on the background of the topic and political actors, agreements and measures will be shown. After this introduction, small teams will discuss new technological and action-controlling solutions at international, regional, municipal and individual level.

Workshop 3: Electric vehicles, heat pumps etc. - how do sustainability innovations become mainstream?
Julius P. Wesche

The diffusion of environmentally friendly technologies is not a trivial task. Such diffusions often require fundamental change of complex and institutionalized socio-technical systems.
The workshop features two parts. First, it will give students insights on recent research on socio-technical transitions and innovation-systems. In the second part, participants will obtain the opportunity to work in small groups to draft technological and policy related strategies to support the diffusion of environmentally friendly technologies. The workshop is designed for students that are interested in the diffusion and mainstreaming of environmentally friendly technologies from different viewpoints, such as companies, politics, policy and consumers.

Please note: Participation in this workshop package makes it possible to achieve 2-3 credit points only within the overall event "Spring Days of Sustainability".

Dates:

Tue 26.03.19, 10:30-12:30 + 13:30-15:30 (Workshop 1: Communication Projects) Geb. 20.30 Raum 2.58

Wed 27.03.19, 9-13 (Workshop 2: Wasser) Geb. 20.30 Raum 4.46

Thu 28.03.19 9-13 (Workshop 3: Nachhaltigkeit als Mainstream) Geb. 20.30 Raum -1.012

www.zak.kit.edu/fruehlingstage2019
Dr. Lilia Raileanu; Matthias Raab; Julius P. Wesche
E-Mail:christine karlYzw9∂kit edu
Die Anmeldung ist nur zwischen 15.01.2019 12:00 Uhr und 26.02.2019 12:00 Uhr möglich.