Anmeldungen können Sie ab Montag, 8. April 2019, 12:00 Uhr mittags über die unten stehende chronologische Auflistung vornehmen. Bitte verwenden Sie die Suchfunktion, mit der Sie direkt nach dem Namen der/des Dozentin/en oder nach einem Wort im Veranstaltungstitel suchen können.

Alle | Monat | Woche | Tag |

Frühlingstage Workshop-Paket 6: Karlsruhe-Szenario - Wasser - UN-Politik (held in English)
26.03.2019, 10:30

Please note that all slots of this workshop package are held in English!

Workshop 1: Scenario workshop “Climate protection in Karlsruhe”
Dr. Kaidi Tamm

The implementation of climate protection measures and energy transition will not succeed on its own. It requires innovative ideas and good cooperation between different social groups. In the scenario workshop we will explore the associated challenges and options in Karlsruhe in a playful way.
In the scenario workshop we will develop ideas for measures to support climate protection in Karlsruhe and discuss their possible implementation and resilience.

The workshop enables a goal-oriented, creative approach to strengthening urban cooperation and linking the local developments in Karlsruhe to the global sustainable development goals and challenges.

Workshop 2: Technologies and management strategies for a sustainable use of water resources
Matthias Raab

The seminar gives an overview of the societal challenges in the area of sustainable water management. First, the workshop participants will be informed on the background of the topic and political actors, agreements and measures will be shown. After this introduction, small teams will discuss new technological and action-controlling solutions at international, regional, municipal and individual level.

Workshop 3: Big players – big goals? SDGs and UN policies
Nicole Schmidt, Martina Vetrovcova, Maximilian Jungmann

This interactive workshop aims to, first, provide the participants with deeper insights into the international institutional framework and the key players in the field of sustainable development and, second, to enable them to put what they have learned into practice. The first part of the workshop will provide a theoretical introduction to the development of the United Nations 2030 Agenda for Sustainable Development and its 17 Sustainable Development Goals (SDGs). The second part deals with the basic rules and procedures of UN negotiations as well as a short simulation of the Conference of the Parties (COP) to the United Nations Framework Convention on Climate Change. Through the simulation, the participants will acquire essential practical knowledge of the work processes of the UN system. Lastly, attendees will discuss future directions of UN climate talks and sustainability more broadly.

In the COP simulation, every participant will play the role of a diplomat and represent one of the United Nations Member States. The country assignment will take place approximately 3-5 days before the beginning of the workshop, so that the participants can research and credibly represent the respective positions of the country assigned to them. Previous knowledge of simulation techniques is not required; the workshop will include a brief introduction to the simplified rules of a UN simulation.

Please note: Participation in this workshop package makes it possible to achieve 2-3 credit points only within the overall event "Spring Days of Sustainability".

Dates:

Tue 26.03.19, 10:30-12:30 + 13:30-15:30 (Workshop 1: Karlsruhe-Szenario) Geb. 20.30 Raum 0.016

Wed 27.03.19, 9-13 (Workshop 2: Wasser) Geb. 20.30 Raum 4.46

Thu 28.03.19 9-13 (Workshop 3: UN-Politik) Geb. 20.30 Raum -1.011

www.zak.kit.edu/fruehlingstage2019
Nicole Schmidt, Martina Vetrovcova, Maximilian Jungmann; Matthias Raab; Dr. Kaidi Tamm
E-Mail:christine karlNfw2∂kit edu
Die Anmeldung ist nur zwischen 14.01.2019 12:00 Uhr und 17.03.2019 23:59 Uhr möglich.