Anmeldungen können Sie ab Montag, 1. Oktober um 12 Uhr mittags über die unten stehende chronologische Auflistung vornehmen. Bitte verwenden Sie die Suchfunktion, mit der Sie direkt nach dem Namen der/des Dozentin/en oder nach einem Wort im Veranstaltungstitel suchen können.

Frühlingstage Workshop-Paket 5: Landwirtschaft - Wasser - Communication Projects (held in English)
26.03.2019, 10:30

Please note that all slots of this workshop package are held in English!

Workshop 1: Integrated (Urban) Farming: Alternative agriculture methods
Bastian Winkler

Integrated farming systems combine multiple production methods to produce food organically, based on the efficient utilisation of available resources. This is not only possible in rural regions, but – thanks to modern cultivation methods – also in urban areas.
In this workshop, alternative farming methods will be presented and their relevance for future scenarios will be assessed by analyzing relevant sustainability factors.
The participants will develop their own farming systems, based on closed resource cycles, for individually chosen application cases.
By doing this, organic production methods and modern (cultivation) technologies will be combined, in order to meet recent ecological and social challenges of food production.

Workshop 2: Technologies and management strategies for a sustainable use of water resources
Matthias Raab

The seminar gives an overview of the societal challenges in the area of sustainable water management. First, the workshop participants will be informed on the background of the topic and political actors, agreements and measures will be shown. After this introduction, small teams will discuss new technological and action-controlling solutions at international, regional, municipal and individual level.

Workshop 3: Motivating Actions on Climate Change: Communication Projects and their Impacts
Dr. Lilia Raileanu

Can a person’s one-year of trash fit into … a glass jar?! You might disbelieve this, you might have questions, or perhaps you want to find out more information in order to understand how and why that is possible. Projects like this exist and have triggered engaging reactions and debates among the online communities. They represent an example of how individual actions can create a shared engagement and have larger impacts on protecting our environment.

In this workshop, we want to examine how various projects to mitigate climate change can motivate actions through initiating debates, reaching a wide audience, and creating new forms of activism. We will critically examine several communication case studies and their elements, which maximize the motivation of action at personal, community, and policy levels. Areas like blog- and vlog-ging, media visuals, and arts will be intertwined with the themes of climate change and public science communication. You will also co-create your own project prototypes in fields related to climate change.

Please note: Participation in this workshop package makes it possible to achieve 2-3 credit points only within the overall event "Spring Days of Sustainability".

Dates:

Tue 26.03.19, 10:30-12:30 + 13:30-15:30 (Workshop 1: Landwirtschaft) Geb. 20.30 Raum -1.013

Wed 27.03.19, 9-13 (Workshop 2: Wasser) Geb. 20.30 Raum 4.46

Thu 28.03.19 9-13 (Workshop 3: Communication Projects) Geb. 20.30 Raum 2.58

www.zak.kit.edu/fruehlingstage2019
Matthias Raab; Dr. Lilia Raileanu; Bastian Winkler
E-Mail:christine karlOgi5∂kit edu
Please register here (matriculation number, semester, study course, grading yes / no, number of credits) are required: